Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 2 februarie 2022, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Afirmațiile postate de Traian Băsescu, care fac legătura dintre apartenența etnică și infracționalitate, („clanurile țigănești au revenit acasă și par a refuza categoric să respecte legile țării”, “grupările țigănești de tip mafiot”) reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei față de Traian Băsescu.
Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi)

2. Mesajul publicat de Moisescu Olivia Venturia (fostă Steer): „întrebarea serii: evreii gazați la Auschwitz aveau comorbidități, nu-i așa?” reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei față de Moisescu Olivia Venturia.
Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi)