Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 20 martie 2024, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Declarațiile domnului Constantin Sava, Primarul Municipiului Urziceni, la adresa femeii care a născut în fața Spitalului Municipal Urziceni la data de 31 iulie 2023, constituie faptă de discriminare săvârșită potrivit art. 2 alin. (6) și art. 15 din O.G. 137/2000 republicată. Hotărârea a fost adoptată cu votul unanim al celor prezenți (9). Sancțiunea stabilită de către Consiliu este amendă contravențională în cuantum de 10.000 lei adoptată cu 6 voturi pentru și 3 împotrivă.

2. Afirmațiile discriminatorii la adresa persoanelor de etnie romă exprimate în cadrul ședinței Consiliului Local al comunei Sânpetru, județul Brașov, care a avut loc în data de 28 februarie 2023, exprimate de către viceprimarul localității și doi membri ai Consiliului local cu ocazia dezbaterii propunerii de construire a unei școli, constituie faptă de discriminare săvârșită potrivit art. 15 din O.G. 137/2000 republicată. Hotărârea a fost adoptată cu votul unanim al membrilor prezenți (9). Consiliul a stabilit ca sancțiune amendă contravențională în cuantum de 5.000 lei pentru fiecare reclamat.
Afirmațiile sancționate sunt:
„Acolo e un negru” – Viceprimarul
„Să lăsați țiganii să meargă în curtea școlii, să învețe?” – (Membru Consiliul Local),
„Nu, da acolo-s indienii” – (Membru Consiliul Local)

3. Aplicarea în mod discriminatoriu a prevederilor OUG nr. 158/2005 și OUG nr. 96/2003 – femeilor angajatele în profesii liberale (avocat) cu privire la acordarea concediului de risc maternal constituie faptă de discriminare săvârșită de Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, potrivit art. 2 alin. (1) și art. 7 lit. (c) din O.G. 137/2000 republicată. Consiliul a aplicat

sancțiunea avertismentului contravențional Casei de Asigurări de Sănătate Cluj.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării recomandă și solicită ca în termen de 3 luni de la comunicarea acestei hotărâri Casa Națională de Asigurare Națională de Sănătate să facă propunere prin Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii de interpretare unitară a prevederilor legale naționale în conformitate cu legislația Uniunii Europene care are prioritate față de cea națională în sensul recunoașterii dreptului la acordarea concediului de risc maternal și femeilor care lucrează în profesii liberale.

Hotărârea a fost adoptată cu votul unanim al celor prezenți (9).

Martie 2024
Colegiul director al CNCD